Kolesterol- og hjertevenlig kost

Har du problemer med for højt kolesterol, eller hjerteproblemer?

Forhøjet kolesteroltal

Når man har for høje kolesteroltal,  har man risiko for at udvikle en hjertekarsygdom og der er specielt 4 faktorer der spiller ind, nemlig kost, rygning, alkohol og motion, eller de såkaldte KRAM faktorer. Hvis man lever med en hjertekarsygdom eller en diagnose som kan føre til en hjertekarsygdom, kan en kostomlægning give ganske gode resultater.

Hjerte formet med hænderne ved solnedgang

4 Problematikker inden for hjertekarsygdom

Mandler

Høje triglycerider

Høje niveauer af triglycerider i blodet, øger risikoen for åreforkalkning og hjerteanfald. De høje niveauer kan skyldes flere faktorer, men kan ofte reguleres ved hjælp af nogle ændringer i kosten og en øgning af mængden af fysisk aktivitet. De kost elementer der har størst betydning for triglyceriderne er mættet fedt, sukker, alkohol og fisk.

Højt LDL kolesterol

Har du fået konstateret for højt LDL kolesterol behøver du ikke at blive fedtforskrækket, men det har stor betydning for dine LDL niveauer hvilken slags fedt du spiser. Indtaget af mættet fedt kan med fordel begrænses og erstattes af umættet fedt. Ligeledes kan et indtag af kostfibre fra brød, fuldkornsprodukter, frugt og grønt hjælpe med at sænke dine tal.

Olivenolie
laks på tallerken

Lavt HDL kolesterol

Hvis dine niveauer for HDL er lave, kan de ofte forbedres hvis du er overvægtig og taber dig, samt ved at dyrke mere fysisk aktivitet. Hvis du er ryger, vil det ligeledes have en mærkbar effekt på dine tal hvis du stopper med dette.

Kombination af højt Triglycerid, højt LDL og lavt HDL

Den sidste mest almindelige problematik er en kombination af disse tilstande. En livsstilomlægning kan forbedre dine niveauer væsentligt og ofte kan man se flotte resultater i blodprøverne efter blot 3 måneder.

krydderier på skeer

Gode råd ved risiko for hjertekarsygdomme

De 5 F'er når man har fået konstateret for højt kolesteroltal

Nogle mennesker er genetisk disponeret for forhøjet kolesterol og for dem kan det være svært at ændre på kolesterol tallene udelukkende ved at omlægge kosten, her er det ofte også nødvendigt med medicinsk behandling. Det er altid værd at forsøge at ændre på kolesterol niveauerne gennem kost og motion, for under alle omstændigheder vil man forbedre sin sundhed, og opnå et større velvære og mere overskud i dagligdagen.

Disse er de fem F’er, som er gode at tænke med ind i dagligdagen når man har fået konstateret for højt kolesterol:

Scroll to Top

Jeg benytter cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse