Diabetes

Kostvejledning ved diabetes

Spis dig fra diabetes

For at kunne fungere optimalt har vores krop brug for forskellige næringsstoffer. Næringsstofferne får vi gennem maden. Når vi spiser bliver maden fordøjet i maven og i tarmen, og bliver spaltet til næringsstoffer, som så bliver optaget i blodbanerne.

Frugter og juicer
Grønne grøntsager

Der er forskel på kulhydrater

Når man har diabetes er det vigtigt at kunne kende forskel på kulhydrater og andre næringsstoffer. Kulhydraterne er det næringsstof der får blodsukkeret til at stige. Hvad enten du får insulin, er på diæt eller spiser tabletter, er det gavnligt for din sygdom at kende virkningen af de forskellige former for kulhydrater.

Kulhydratgrupper

De forskellige former for kulhydrater kan inddeles i forskellige grupper alt efter hvordan de fordøjes og optages i kroppen. Der findes simple og sammensatte kulhydrater. De sammensatte kan igen deles ind i to grupper, nemlig stivelse og kostfibre. Ligeledes er der forskel på hvordan en bestemt gruppe kulhydrat opfører sig i kroppen, alt efter hvad den bliver spist sammen med. Kulhydrat alene får blodsukkeret til at stige hurtigere end hvis du fx spiser kulhydrat sammen med kød eller fedt.

pasta med tomat

Kostanbefalinger ved diabetes

De 10 officielle kostråd gælder også når du har diabetes. De lyder sådan her:

food-serve-service-restaurant

Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv​

Når du spiser varieret, har du de bedste muligheder for at få de næringsstoffer, du skal bruge for at holde dig sund og rask. Det er vigtigt, at du ikke spiser for meget og er fysisk aktiv. Så er det nemmere at holde en sund vægt. Du styrker også dit mentale og fysiske velvære og forebygger en række livsstilssygdomme. Fysisk aktivitet kan også hjælpe med at sænke dit blodsukker. Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet.

Spis frugt og mange grønsager

Spis hvad der svarer til 600 g grønsager og frugt om dagen. Mindst halvdelen skal være grønsager og gerne af den grove slags, som kål, rodfrugter, løg og bønner. Ca. 3 stykker frugt om dagen passer de fleste. Frugt indeholder frugtsukker som vil give en stigning i blodsukkeret

Spis mere fisk

Fisk og især fed fisk indeholder blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer. Når du spiser fisk flere gange om ugen, så har du mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk. Spis gerne 350 g om ugen. Spis gerne forskellige slags fisk og skaldyr, både til aftensmad og som pålæg til frokost.

Spis mere fuldkorn

En kost rig på kostfibre har en positiv indvirkning på dit blodsukker. Fuldkornsprodukter er fx havregryn, fuldkornsrugbrød, fuldkornsboller, fuldkornsris og fuldkornspasta. Hvis du er i tvivl om dit brød, pasta eller ris er et fuldkornsprodukt, så se efter om fuldkornslogoet er på posen.

Vælg magert kød og kødpålæg

Kød indeholder proteiner, mineraler og jern, som kroppen har brug for. Når du vælger det magre kød frem for kød med højt fedtindhold, får du de gode næringsstoffer fra kødet, men ikke så meget mættet fedt. Mættet fedt kan være med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Vælg kød med højst 10% fedt og spis højst 500 g tilberedt kød fra okse, kalv, lam og gris om ugen. Det svarer til to til tre middage om ugen og lidt kødpålæg. Vælg fjerkræ, fisk, æg, grønsager eller bælgfrugter de øvrige dage og som pålæg.

Vælg magre mejeriprodukter

Mejeriprodukter indeholder både protein og mange forskellige vitaminer og mineraler og er blandt andet også en vigtig kilde til calcium. Men mejeriprodukter indeholder også mættet fedt, som i for store mængder kan øge risikoen for livsstilssygdomme. Der er plads til de fede mejeriprodukter i en varieret kost, men kun en gang imellem. Vælg mælkeprodukter såsom skummet-, mini- eller kærnemælk med maks. 1,5 % fedt per 100 gram. Vælg oste med maks. 17 % fedt (30+). 1/4 til 1/2 liter er fint til en dagskost.

Spis mindre mættet fedt

Vi spiser cirka en tredjedel for meget mættet fedt – det vil sige det fedt, der findes i smør og smørblandinger, mælk, ost og kød. Fedtet i maden bidrager til, at kroppen får livsnødvendige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer. Men for meget mættet fedt kan øge risikoen for livsstilssygdomme. Vælg planteolier, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine. En tommelfingerregel er, at jo blødere margarinen og smørret er ved køleskabstemperatur, jo mere umættet fedt indeholder det.

kitchen_8

Spis mad med mindre salt

Du kan med fordel sænke dit indtag med cirka 3 gram dagligt. Det svarer til 1/2 tsk. Det meste salt får vi fra forarbejdede produkter som brød, kødprodukter, ost og færdigretter. Under 20 % af saltet tilsætter vi selv. Når du spiser mindre salt, sænker du dit blodtryk, og det er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Et højt saltforbrug er også en risikofaktor for visse typer af kræft.

Spis mindre sukker

Over 80 % af sukkeret får vi fra slik, sodavand, is og kager. Vi får cirka 10 % fra søde morgenmadsprodukter og syrnede mælkeprodukter med tilsat sukker, som fx frugtyoghurt. Der er plads til lidt af de søde sager en gang imellem. Hvis du får mange tomme kalorier i form af sukker fra det, du spiser og drikker, optager det pladsen for den sunde mad. Det kan gøre det svært at få de vitaminer og mineraler, du har brug for. Mad og drikke med meget sukker øger desuden risikoen for at blive overvægtig og få huller i tænderne. Du kan erstatte sukker helt eller delvist med sødestoffer.

nature

Drik vand

Vand dækker dit væskebehov uden at bidrage med kalorier. Som supplement til vand kan du drikke sodavand eller saftevand uden sukker og med højst 1 g kulhydrat pr. 100 g. Sukkersødede drikke, frugtjuice og smoothies anbefales ikke da de alle giver en hurtig stigning i blodsukkeret

Har du brug for hjælp til kosten?

Hvis du er lidt usikker på hvordan du skal spise i forhold til din diabetes, kan jeg hjælpe dig.
Det kan være en god ide at få lagt et kostprogram, med forslag til hvad du med fordel kan spise af hovedmåltider og mellemmåltider.

Scroll to Top

Jeg benytter cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse